SIGURIA DIGJITALE

Gazetarëve dhe pronarëve të mediave, si dhe gjithë audiencës u kërkohet urgjentisht të mbrojnë komunikimet dhe informacionin e tyre nga kërcënimet në rritje që u vijnë nga bota virtuale. Megjithatë, disa studime tregojnë se shumica e gazetareve dhe pronarëve të mediave, pavarësisht se besojnë se rreziku është real, ata përsëri nuk ndërmarrin mbrojtje të nevojshme.....

SIGURIA DIGJITALE
SIGURIA DIGJITALE
SIGURIA DIGJITALE

Siguria e Resurseve Digjitale!

Siguro Paisjet

Pavarësisht nëse jeni duke përdorur një sistem operativ Windows, MacOS ose Linux në kompjuterin tuaj, duhet të instaloni gjithmonë përditësimet më të fundit. I njëjti rregull vlen për telefonin dhe/ose tabletin tuaj iOS...

Përdorni fjalëkalime të komplikuara

Për shkak të punës suaj Hakerët mund t’ju synojnë dhe përpiqen të kenë akses në llogaritë tuaja në internet, kështu që për të mbrojtur punën tuaj, si rregull numër një është që të....

Siguro vetvetën

Një menaxher i fjalëkalimeve ju lejon të ruani të gjitha fjalëkalimet tuaja në një vend. Kjo ju lejon të gjeneroni një fjalëkalim shumë të gjatë dhe të sigurt për çdo shërbim online që përdorni, dhe në të njëjtën kohë, nuk keni pse ta mësoni përmendësh...

Siguro Mediat Sociale

Mediat sociale përdoren shpesh nga gazetarët si një mjet për të promovuar punën e tyre, për të kontaktuar burimet dhe për t’u lidhur me kolegët. Por me rritjen e përdorimit vijnë edhe rreziqe të mëdha për ta dhe punën që ata bëjnë..

Siguro komunikimet

Gjatë punës suaj si gazetar do ju duhet shpesh të dërgoni emaila që janë të rëndësishëm vetëm për përsona të caktuar, kështu që në këto raste një email i enkriptuar – koduar do të ishte zgjidhja. Email i koduar do të thotë që përmbajtja e emailit...

Shfletimi i internetit

Interneti mbledh dhe ruan informacione që ju dhe të tjerët i postoni online. Ai gjithashtu regjistron të dhëna rreth jush nga mënyra se si ju i kërkoni informacionet në internet, duke përfshirë rutinat, zakonet, lokacionet dhe fushat e fokusit ....

Sfidat e Sigurisë Digjitale

Praktikat më të mira të sigurisë digjitale

Image

1. Siguro platformat tua online me fjalëkalime të komplikuara

Kjo nuk vlen vetëm për gazetarët, por për të gjithë të tjerët. Fjalëkalimi juaj është linja e parë e mbrojtjes për llogaritë tuaja në internet dhe ju duhet ...

Image

2. Rregullisht fshij kërkimet tuaja digjitale

Çfarëdo që ju shfletoni në internet, ju lini gjurmë dixhitale në formën e troshave - cookies. Kujdesuni që zakonisht t'i fshini këto si dhe...

Image

3. Masko IP-në tuaj me një VPN

Kur flasim për gjurmët dixhitale, asnjëra nuk është më e rëndësishme sa adresa juaj IP-së. Këtë do ta lini kudo që të navigoni dhe klikoni, andaj...

Image

4. Përdor aplikacionin TOR kur shfletoni online

Megjithëse TOR ka një reputacion disi të errët si një vend ku mblidhen kriminelët e të gjitha llojeve, prap se prap përdorimi i këtij aplikacioni është ...

Image

5. Përdorni mjete enkriptimi për gazetarët

Vetë nocioni i instalimit të mjeteve të enkriptimit si OpenPGP mund të trembë shumë gazetarë, por kjo është e nevojshme nëse...

Image

6. Përdor shërbime të Emailave anonime

Emaili është mbi 40 vjeç i vjetër, por ka evoluar shumë herë që atëherë. Email-i është ende një nga mjetet kryesore të komunikimit pirvat dhe për biznes dhe mbetet i rëndësishëm....

Praktikat më të mira të sigurisë digjitale

SIGURO POSTËN ELEKTRONIKE

Siguro Emaila-t tuaj!

Gazetarët e pavarur shpesh përdorin email për të komunikuar me redaktorët, kolegët dhe burimet, si dhe me familjen e miqtë. Si rezultat, llogaria juaj ka të ngjarë të përmbajë një sasi të konsiderueshme të dhënash për ju dhe kontaktet tuaja, kështu që nëse emaili juaj komprometohet, mund t’ju rrezikojë ju, familjen tuaj, kolegët tuaj dhe burimet tuaja.

Kompjuterët

Kompjuterët përdoren për të hulumtuar dhe prodhuar lajme, storie, gjurmuar burimet, për të komunikuar me redaktorët, për të folur me anëtarët e familjes dhe për të ruajtur informacione dhe materiale sensitive dhe të ndjeshme të gazetarisë, prandaj është jetike që si gazetar të kujdeseni për kompjuterin tuaj dhe të minimizoni rrezikun e vjedhjes, dëmtimit dhe infeksionit të tij nga viruset.

Supported and financed by:

This project is financed under the TechCamp Kosovo small grant program, funded by the Bureau of Educational & Cultural Affairs through the U.S. Embassy Pristina, Kosovo, in partnership with FLOSSK.